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August 3, 2010

Office of the Secretary

Consumer Product Safety Commission
4330 East West Highway

Bethesda, MD 20814

Submitted electronically via www.regulations.gov

Re:  Docket No. CPSC-2010-0038: Testing and Labeling Pertaining to Product Certification

To the Commission:

The Consumer Healthcare Products Association (“CHPA”) appreciates the opportunity to
provide comments on the Consumer Product Safety Commission’s (“CPSC” or “Commission”)
proposed rule, “Testing and Labeling Pertaining to Product Certification,” published in the
Federal Register on May 20, 2010. Founded in 1881, CHPA is a national trade association
representing leading manufacturers of over-the-counter (“OTC”), non-prescription medicines
and dietary supplements.

PPPA Regulated OTC Medicines and Dietary Supplements are Not Children’s Products

Many CHPA members manufacturer products with packaging regulated under the Poison
Prevention Packaging Act (“PPPA”). The food and drug products manufactured and distributed
by our member companies are specifically exempted from the definition of “consumer products.”
Consumer Product Safety Act, P.L. 92-573, Sections 3(a)(5)(H) and (I)). Therefore, the only
food and drug products that fall within the scope of the Commission’s regulatory authorities are
those for which the Commission has imposed packaging requirements pursuant to the PPPA.
P.L. 91-601. These products are specifically enumerated in 16 CFR §1700.14. Further, the
Commission’s regulatory authority over such products is limited to the packaging.

While some of these OTC medicines and dietary supplements may be labeled for use in children,
they are not considered children’s products under CPSC laws and regulations. As stated in
CPSC’s April 10, 2010 proposed rule on the “Interpretation of *Children’s Product’™ *“products
that incorporate performance requirements for child resistance are not children’s products as they
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are designed specifically to ensure that children cannot access the contents.” Interpretation of
“Children’s Products,” 75 Fed. Reg. 20,533, 20,534 (April 10, 2010). While the drug or
supplement product may be labeled for use in children, the packaging of the products regulated
by the Commission is specifically designed to prevent access to the drug or supplement by
children.

Proposed Subpart C- “Certification of Children’s Products”- is Only Applicable to
Children’s Products

As you are aware, the CPSA establishes different testing requirements for “children’s products”
and “nonchildren’s products.” As currently written, some of the provisions in Subpart C,
“Certification of Children’s Products,” are not explicitly limited to children’s products. This is
inconsistent with the intent of the provision and requires clarification. For example, the
provision on periodic testing (proposed §1107.21), references Subpart B of the proposed rule
which relates to testing programs for nonchildren’s products. We recognize that Subpart B states
that children’s product manufacturers can voluntarily establish a reasonable testing program
consistent with the requirements for nonchildren’s product manufacturers but the reference in
Subpart C could lead to confusion. To clarify, §1107.21 should be revised as follows:

(a) Each manufacturer [of a children’s product] must conduct
periodic testing...(b) If a manufacturer [of a children’s product]
has implemented a reasonable testing program...(c) If a
manufacturer [of a children’s product] has not implemented a
reasonable testing program...(d) For a [children’s product]
produced or imported at low volumes....

Additional revisions should be made to the other provisions in Subpart C that do not explicitly
qualify the term “manufacturer” with “of a children’s product.” As intended by the title to the
subpart, “Certification of Children’s Products,” the entirety of this subsection is only applicable
to manufacturers of children’s products.

Existing PPPA Testing Standards Meet Requirements for a Reasonable Testing Program

We support the Commission’s efforts to establish requirements for a reasonable testing program
for nonchildren’s products. As you are aware, 16 C.F.R. 1700.20 outlines the rigorous testing
protocol for products required to be packaged in child resistant packaging pursuant to the PPPA.
We strongly believe that these requirements meet the definition of a “reasonable testing
program.” Since implementation of the PPPA in the early 1970’s, these requirements have
dramatically reduced the number of deaths caused by unintentional ingestion of medicines by
children. CPSC, Poison Prevention Packaging: A Guide for Healthcare Professionals (2005),
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available at http://www.cpsc.gov/cpscpub/pubs/384.pdf. As noted in the Commission’s online
Frequently Asked Questions document:

The child resistance and senior friendly testing data (also known as
protocol data) obtained in accordance with the procedures
described under 16 C.F.R. 1700.20 may be used by the importer or
domestic packager to support its certification. The packager can
rely upon this data as the basis for the reasonable testing
program. There is no expiration date on these tests and no
requirement to retest so long as the tests adequately reflect the
current packaging used.

CPSC, Consumer Product Safety Improvement Act Frequently Asked Questions
(posted 12/10/08), available at http://www.cpsc.gov/about/cpsia/fag/fags.html
(emphasis added).

The history of success of the PPPA procedures and CPSC’s stated position on PPPA testing
provides manufacturers complying with the PPPA laws and regulations a “high degree of
assurance’ that their products comply with the relevant applicable rules. See proposed §
1107.10(a). Similar to the existing testing programs listed in Table 1 of the Description of the
Proposed Rule, the PPPA and its accompanying regulations establish a mandatory testing
program that should not be superseded by proposed §1107.10. Therefore, PPPA products should
not be required to adhere to the provisions of proposed §1107.10, as a “reasonable testing
program” already exists for these products.

Heskesk

If the Commission disagrees with CHPA'’s position that PPPA products should be exempt from
the proposed rule due to the existing mandatory PPPA testing program, we recommend the
following changes to the proposed regulatory language of § 1107.10 (in addition to the revision
to Subpart C- §1107.21 discussed above).

1. Retesting is Not Required for PPPA Products Unless There is a Change That Could
Affect Compliance with PPPA Regulations

As stated by CPSC and noted above, PPPA packaged products do not require retesting unless
there is a change that could affect compliance with PPPA regulations. Therefore, the language
of proposed §1107.10(b)(3)(iii) should be revised to state:

The production testing must ensure that, if the samples selected for
production testing comply with an applicable rule, ban, standard,
or regulation, there is a high degree of assurance that the untested
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products manufactured also will comply with the applicable rule,
ban, standard, or regulation.

All references to testing intervals have been removed as in some instances, such as with PPPA
products, time based interval retesting of a product is not necessary under a “reasonable testing
program.” Stating that the “testing interval selected must be short enough” incorrectly implies
that testing requirements should be based on time as opposed to being time-independent and
pursuant to a change that could affect compliance to the applicable rule.

2. Product Specification Documentation Should Not Require Listing of Applicable
Rules, Bans, Standards, or Regulations

Requiring product specifications to list “the applicable rules, bans, standards, or regulations to
which the product is subject” is unnecessary as it is duplicative of information already included
on the general conformity certificate for a product. This requirement would place a tremendous
resource burden on manufacturers without any added value under a reasonable testing program
for CPSC regulated products. Therefore, the introduction to §1107.10(b)(1) should be revised to
state as follows:

Product Specification: The product specification is a description of
the consumer product. A product specification should describe the
product listed on a general conformity certification in sufficient
detail...

3. Definition of “Identical in All Material Respects’ Should be Revised for
Clarification Purposes

The definition of “identical in all material respects” should be modified to clarify the intent of
the rule. Specifically, the term as defined in § 1107.2 should be revised to state as follows:

Identical in all material respects means there is no difference
between the sample and the finished product that could affect
compliance to the applicable rules.

4. The Terms “Production Testing Plan” and ‘“Remedial Action Plan’’ Should be
Expanded to Include ‘“Procedures”

Proposed §1107.10 should be revised to expand the terms “Production Testing Plan” and
“Remedial Action Plan” to include procedures. As drafted, the term “plan” may be interpreted
too narrowly to allow for the range of methods manufacturers may utilize to meet the underlying
substantive requirements outlined in the proposed rule.
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Specifically, the term “production testing plan” should be replaced with “production testing plan
or procedures” throughout proposed §1107.10(b)(3) and anywhere else the term is used in the
proposed rule. Further, the term “remedial action plan” should be replaced with “remedial action
plan or procedures” throughout proposed §1107.10(b)(4) and anywhere else the term is used in
the proposed rule.

5. Multiple Manufacturing Sites Can Have the Same Product Specifications and
Production Testing Plan or Procedures

The provisions of §1107.10 should allow multiple manufacturing sites to share common product
specifications and production testing plan or procedures. Specifically, § 1107.10(b)(1)(iii)
should be revised to state:

Each consumer product must be covered by a product
specification.

Further, §1107.10(b)(3)(ii) should be revised to state:

Each manufacturing site shall be covered by a production testing
plan or procedures.

Manufacturers of PPPA regulated products may utilize the same product specification and/or
production testing plan or procedures across multiple manufacturing sites. This is appropriate
under the requirements for a reasonable testing program due to the nature of PPPA regulated
products and limited requirements for retesting once the design of a product has been shown to
meet the child resistance standards.

CHPA members thank the CPSC for the opportunity to provide our comments on this important
issue. If the Commission has any questions or if CHPA can be of any assistance, please let us
know.

Sincerely,

Alison Manhoff

Deputy General Counsel
Consumer Healthcare Products Association



